In Memoriam Toše Fan Forum


Join the forum, it's quick and easy

In Memoriam Toše Fan Forum
In Memoriam Toše Fan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Latest topics
» >>Ovdje / Here<<
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty17/10/2015, 2:31 pm by rebeka

» Poznati izvode pesme Tošeta Proeskog za pomoć Slavici
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty19/3/2013, 12:02 am by plavooka

» Pomozimo Rašku Milenkoviću!
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty17/11/2011, 1:06 am by Anna:-)

» PRODAJOM DO HUMANOSTI
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty3/10/2011, 12:11 am by toniSK

» Daruj krv, daruj život!
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty1/10/2011, 1:45 am by Maki<3

» Javni natječaj: Pisanje priče o Toši
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty1/7/2011, 3:26 pm by Tony

» Koncert za Ines
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty10/2/2011, 3:14 pm by Marjan

» Kutak za pitanja neregistriranih korisnika
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty5/2/2011, 2:41 pm by Monija

» Zaklade
Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty21/12/2010, 11:22 pm by Monija

Login

Zaboravih zaporku

Statistics
Registriranih korisnika/ca: 3034.
Najnoviji/a registrirani/a korisnik/ca: malla222.

Ukupno postova: 116513. in 4491 subjects
siječanj 2023
ponutosričetpetsubned
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     

Calendar Calendar


Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

4 posters

Go down

Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

Postaj by Rina 9/2/2009, 1:11 pm

Kad im već ne želi pomoći HZZO, građani su skupljali novac preko interneta, šaljući tisuće e-mail poruka ili pozivajući surfere da se učlanjuju u humanitarne grupe na Facebooku. Za neke još postoji nada da će preživjeti ili prohodati, a za neke je kasno...

Iako hrvatski građani izdvajaju goleme iznose za osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, stotine bolesnih u zemlji ne mogu doći do potrebnih lijekova, protetike, operacija i dijagnostičkih postupaka. Spora administracija, neodobravanje skupih lijekova, odbijanje bolnica da sudjeluju u financiranju lijekova koje sami predlažu, mnoge ljude je odvelo u smrt.

One koji su ipak uspjeli produljiti život sebi ili svojoj djeci, čekaju dugovi, nerijetko i kamatari, prijetnje, a HZZO im ne želi priznati troškove liječenja kod privatnika ili u inozemstvu.

Preživljavaju rijetki - oni s dobrim vezama i imućni. Donosimo vam priče o ljudima koje je iznevjerio sistem, a oni su se, kako bi produljili i spasili život, okrenuli alternativnim rješenjima.

Poslali su, e-mailom, blogovima, internetskim forumima i servisom Facebook, poziv u pomoć. Odaziv na taj SOS apel u nekim slučajevima bio je odličan - djeca su dobila kolica, pumpice za disanje, skupljen je novac za lijekove protiv raka, a poziv s grupa na Facebooku dospio je i u druge medije. No, nažalost, za neke je bilo prekasno.

PRIČA PRVA: Kći pokušava spasiti oca preko Facebooka

Stjepan Totar nema
novca da bi se liječio od smrtonosnog tumora
Margareta Totar iz Zagreba je, kako bi pomogla ocu Stjepanu, kreirala na popularnom Facebooku grupu potpore. Otac joj je obolio od smrtonosnog tumora bubrežnih stanica, a kojemu ipak ima lijeka - naravno ako imate novca.

- Veliki su novci u igri, nismo imućni, pa sam probala i na ovaj način pomoći. Ako bismo čekali da HZZO napravi svoj dio posla, moj tata bi već umro - kaže za “Slobodnu” 28-godišnja Totar, koja je opisala i očevu kalvariju.

- Ispričat ću priču o opakom zdravstvenom sustavu RH, koji nas je ostavio na cjedilu. Mojem ocu sasvim je slučajno pronađen tumor bubrežnih stanica s metastazama na plućima.

Pri padu je završio na Traumatologiji i ultrazvuk je ‘pronašao’ nešto sumnjivo na bubregu. Daljnjom obradom u KBC-u Rebro dijagnosticiran mu je tumor bubrežnih stanica s metastazama na plućima. Nije imao nikakvih simptoma.

U RH, nažalost, ne postoji niti jedan lijek kojim se liječi ova bolest od koje je u RH oboljelo 600 ljudi. Zadnji lijek za ovu bolest je na listu HZZO-a stavljen prije 40 godina i zove se vinblastin (biljnog podrijetla), koji nema nikakvu učinkovitost.

Ponavljam - 40 godina! - navodi razočarana Margareta, ipak napominjući kako u EU-u postoji cijeli niz pametnih lijekova koji se upotrebljavaju za tumor bubrega, a koji u EU-u idu na teret države, poput sutenta, nexavara, torisela.

- Najučinkovitiji je lijek sutent, koji i do 60 % zaustavlja rast metastaza. Naravno, on i u Sloveniji ide na teret države. Mjesečna terapija za najjaču dozu košta u RH 55.000 kn, i ne znam tko si to može priuštiti. Mom ocu je nakon odstranjenja bubrega, u otpusnom pismu propisan sutent i tu počinje naša borba. Bolnica ne želi odobriti lijek koji je sama propisala.

Obratili smo se sa zahtjevom na mnoge adrese za pomoć (Ministarstvo, HZZO, Hrvatski sabor...). Ministarstvo zdravstva i HZZO upućuju na bolnicu i povjerenstvo za lijekove KBC-a Rebro, a oni, pak, ne žele pokrenuti proceduru odobravanja lijeka. I vrtimo se u krug, a dani nam prolaze - zaključuje Margareta.

Margareta je poslala i poruku ljudima koji žele pomoći: S obzirom na to da lijek sutent ne možemo sami financirati i da nemamo vremena čekati da nam se Ministarstvo i HZZO smiluju, obraćam vam se s molbom da nam pomognete prikupiti novac za toliko željeni lijek. Objavljujem žiroračun Zagrebačke banke: 2360000-3112777887, s naznakom - pomoć za Stjepana Totara.

PRIČA DRUGA: Pomozimo Filipu da hoda

Filipu Hajdinjaku svaki dan treba 500 kuna za terapije
Gledajući kako pati trogodišnji Filip Hajdinjak (boluje od Lissencephalie i Westova sindroma) iz Svete Nedjelje, njegova susjeda Martina Moskun pokrenula je također akciju preko Facebooka, a u grupu se odazvalo čak 5500 ljudi. Martinu smo pitali kako je došla na ideju da njegovu priču postavi na Facebook.

- On je moj mali susjed. Moja majka je jedno popodne bila kod njih i vidjela kako se Filipu manifestira taj epileptički napad, kad je došla kući to mi je ispričala, oči su mi bile pune tuge. Budući da ja baš nemam novca da doniram, donirali su moji roditelji. Sjetila sam se da bi na Facebooku odaziv mogao biti još veći.

Terapije mu uistinu pomažu, i to se vidi - kaže nam Martina, a Filipova majka Ivana ističe da su zadovoljni odazivom Facebook zajednice i uplatama. Ivana se brine za Filipa, a njezin suprug Goran je profesionalni vatrogasac.

- Naš sin Filip rođen je 6. veljače 2006. godine. Prve liječničke prognoze bile su porazne, sa dvije godine nije ni sjedio, ni govorio, ni hodao, ni koristio svoje ručice, ali mi se nismo predali ni sekunde, te stalno pokušavamo različitim metodama poboljšati Filipovo stanje i nadamo se najboljem rezultatu.

U stalnoj potrazi za novim terapijama došli smo do privatne ordinacije dr. Maje Roje, spec. neurologa. Prilikom te terapije s Filipom vježbaju dva fizioterapeuta u isto vrijeme, terapija se obavlja svaki radni dan tri sata, po cijeni od 500 kuna za dan.

Filip već godinu dana koristi ove terapije i primjetan je veliki napredak - napisali su u zamolbi za pomoć Filipovi roditelji, napominjući da dječak napokon razumije što mu se govori, počeo je puzati, samostalno se podiže na noge i hoda uz pomoć svojih ruku. Da bi dječak nastavio ići na terapije, obitelji je potrebna financijska pomoć.

Ako se odlučite financijski pomoći malom Filipu, sredstva možete uplatiti na Filipov žiroračun u PBZ-u, uz naznaku: U HUMANITARNE SVRHE. Broj računa: 2340009-3102479681.

PRIČA TREĆA: Obitelj se zadužila kako bi spasila dijete

Nevjerojatna hrvatska priča dolazi nam iz Sesveta - neki su ipak, čekajući pomoć ili milost hrvatskoga zdravstvenog sustava, zauvijek sklopili oči. Natalija Bogadi iz Sesveta je umrla, uvjerena je njezina obitelj, zbog pogreške liječnika i bešćutne administracije HZZO-a.

- Teško onome tko je bolestan u ovoj zemlji, a nema novca ili veza kako bi svojim najbližima omogućio zdravlje. Ona je danas mogla biti živa - kaže nam njezin otac Stjepan, koji je nakon razgovora za “Slobodnu” otišao na grob kćeri na Markovo polje.

I tako svaki dan zadnjih sedam mjeseci. Obitelj Bogadi je podnijela i tužbu Upravnom sudu protiv Ministarstva zdravstva i HZZO-a, a žele ići i na Sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Naime, Nataliji je odbijeno liječenje u inozemstvu. Odluku HZZO-a, iako se radilo o hitnom slučaju i svaki dan je bio važan za ozdravljenje, dobili su tri mjeseca nakon podnesene molbe, ali da apsurd bude veći, tada je Natalija već bila pokapana!

U HZZO-u su toliko bili spori u ovom slučaju da nisu ni završili postupak razmatranja, pa su nakon saznanja da je 30-godišnja djevojka umrla, prekinuli postupak. Također, obitelj Bogadi je nezadovoljna i liječnicima, posebice onima u Petrovoj bolnici, jer su im nekoliko godina govorili, napominje otac, da je Natalija zdrava i super te da bolovi ne upućuju da s njom nešto nije u redu.

No tumori u Nataliji su neometano rasli, mrcvarila se tako mjesecima, a pomoć joj nije pružena. Roditelji su vidjeli kako Natalija kopni, pa su zatražili mišljenje u Njemačkoj.

- Sve bih dao za svoje dijete, odveli smo je tamo, ali joj se stanje naglo pogoršalo, pa smo stali u jednu bolnicu pokraj autoceste. Platili smo njen boravak od 15 dana čak 16 tisuća eura, a taj dug, budući da smo pozajmili novac s kamatama, narastao je i dug se i dalje povećava, jer su kamate oko četiri posto mjesečno - poslali smo račune HZZO-u, da nam to bar plate i pomognu, ali i za to je stigla odbijenica. Ima li tko milosti u ovoj zemlji? Pomozite nam, dobri ljudi - kaže nam Stjepan Bogadi.

Obitelj Bogadi možete pomoći uplatom na tekući račun Danice Bogadi u Zagrebačkoj banci (236000 – 1000000013), broj: 3218907802, a s ocem možete kontaktirati i na broj telefona 01-2002-675.

PRIČA ČETVRTA: Sretan završetak

Miljenko Dvornik je na Facebooku pokrenuo i akciju za dječaka Danijela Sunarića koji živi u Podstrani pokraj Splita, a operiran mu je tumor na mozgu. O Danijelu je Slobodna već pisala, a otac ovim putem želi zahvaliti svima za pomoć.

- Skupili smo oko 150 tisuća kuna, zaista hvala svima koji su pomogli, a njih je doista bilo mnogo. Hvala i novinarima - kaže nam njegov otac Denis. Danijelu su u splitskoj bolnici najprije posumnjali na migrenu, ali na kraju je otkriven tumor.

- Oporavak dobro napreduje, zadovoljni smo. Često smo u Zagrebu na terapijama - kaže Denis, navodeći da je njegov sin jak i da se nada kako će oporavak dobro proteći. Skromni Denis kaže da im za sada novac više ne treba te poziva da ljudi koji žele pomoći uplate novac drugim bolesnima.

www.slobodnadalmacija.hr
Rina
Rina
********
********

Female Broj postova : 3597
Age : 44
Location : Dalmacija...Toše u mom srcu...forever
Points : 1567

[Vrh] Go down

Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty Re: Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

Postaj by Rina 9/2/2009, 1:14 pm

Ovo je tako tužno i žalosno....ipak drago mi je zbog malog Daniela Sunarića ( 4. priča) jer sam i sama dala jedan skroman novčani prilog. Daj Bože da svi dobiju lijekove i da se izvuku.

A HZZO bi trebao malo bolje voditi računa o ovakvim stvarima , a ne ostavljti ljude da krepaju (doslovno rečeno). Sramota !!!
Rina
Rina
********
********

Female Broj postova : 3597
Age : 44
Location : Dalmacija...Toše u mom srcu...forever
Points : 1567

[Vrh] Go down

Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty Re: Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

Postaj by Tony 9/2/2009, 2:44 pm

Kad čovjek ovako čita tužne priče o ljudima i kad vidiš kroz što ljudi prolaze.... Nije važno koliko će se dati...važno je učestvovati u humanosti.
Tony
Tony
************
************

Male Broj postova : 7540
Age : 35
Location : Bosnia & Herzegovina
Points : 3221

http://www.tose.bloger.hr

[Vrh] Go down

Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty Re: Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

Postaj by Malacrnka 5/6/2009, 4:47 pm

Uvijek sam podrzavala takve vrste humanosti i sudjelovala u njima,bez obzira kako kaze naš mili admin Toni koliko,da li putem telefona za bolesne,nezbrinutu djecu,za bolesnu djecu moje zrno humanosti nadam se da uvijek ode u prave ruke i sretna sam zbog toga.

TOŠE FOREVER
Malacrnka
Malacrnka
********
********

Female Broj postova : 619
Age : 52
Location : Croatia, Osijek
Points : 479

[Vrh] Go down

Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty Re: Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

Postaj by rancika voli tosu 6/6/2009, 9:11 pm

prva prica mi je najtuznija i druga Sad
rancika voli tosu
rancika voli tosu
Banned

Female Broj postova : 4754
Age : 32
Location : Bosnia & Herzegovina, Zenica
Points : 5368

[Vrh] Go down

Četiri tužne priče iz Hrvatske..... Empty Re: Četiri tužne priče iz Hrvatske.....

Postaj by Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.